- صفحه اصلی
- بازی فکری کودکان
بازی فکری کودکان
بازی برای تقویت ذهن و خلاقیت کودک
تقویت ذهن کودکان تا پیش از ۵ سالگی اهمیت زیادی دارد. بهگفتهی کارشناسان ۹۰ درصد مهارتهای ذهنی تا ۵ سالگی شکل میگیرد. در حقیقت این دورهی سنی بهترین زمان برای تقویت ذهن کودک، انجام فعالیتهای ساده و لذتبخشی است که به رشد مهارتهای ذهنی و جسمی کودک ، افزایش دقت و تقویت هوش کودک کمک میکند. در این مطلب به معرفی چند بازی فکری کودکان میپردازیم. این بازیها بیشتر مناسب کودکان ۲ تا ۵ ساله است.
نوع اول :
در این بازیها تنها شما، یک دوست همسال یا یک شیء جذاب برای کودک نوپایتان کافی است.
۱. بازیهای سازهای
این بازیها سابقهی طولانی دارند و باوجود تغییراتی در طول سالیان، هنوز هم طرفدار دارند. تنها به چند قطعه در رنگها و شکلهای مختلف نیاز دارید؛ باقی را به خلاقیت کودک خود بسپارید. تشخیص رنگها و شکلها، خلاقیت و تقویت ذهن، همگی به پیشرفت کودک کمک میکنند.
۲. پازلها
پازل مانند خوراکی است که مزهها و مواد مغذی متنوع بسیاری را یکجا در خود دارد. کودک را باید در سن پایین با این بازی سرگرم کنید، زیرا بچههای بزرگتر بازیهای هیجانانگیزتر را ترجیح میدهند.
نباید از این بازی غافل شوید؛ از هماهنگی دستها و چشمها گرفته تا قدرت استدلال منطقی با این بازی تقویت میشوند. مهمترین امتیاز آن تقویت اعتماد به نفس است که هر بار با کامل کردن پازل ایجاد میشود.
۳. کشف کلمهها
با استفاده از کارت، نشانها یا قطعات دارای حروف الفبا، کلمههای مختلفی بسازید. سپس از کودکتان بخواهید کلمه متناظر را از میان کارتها پیدا کند. برای مثال با حروف الفبا کلمه «پرنده» را بسازید، سپس کودک را تشویق کنید، عکس پرنده را از میان کارتهای اطرافش پیدا کند. این بازی به یادگیری حروف الفبا، تقویت حافظه و توانایی کلمهسازی کمک میکند.
۴. بازی نقشها
فرقی نمیکند معلم، پزشک، پرستار یا جادوگر خبیث در برابر جادوگر مهربان باشد؛ انتخاب بیشمار است. بازی کردن نقشهای مختلف یا همان خالهبازی خودمان، راه خوبی برای پرورش خلاقیت و تخیل است. این بازی همچنین در شکلگیری اصول اخلاقی در کودک مؤثر است، زیرا موقعیتهای مختلف اجتماعی را در بازی تجربه میکند و سپس بر مبنای تجربهاش در واقعیت عمل میکند.
۵. پیداکردن چیزها
کافی است کارتهایی عکسدار داشته باشید که با وسایل محیط اطراف کودک تطابق داشته باشند؛ فرقی هم نمیکند در خانه، پارک یا مدرسه باشید. به کودکتان عکس توپ را نشان بدهید و از او بخواهید آن را پیدا کند. با این بازی تلفظ را به کودک یاد میدهید، توانایی شناخت اشیا و نیز تواناییهای ادراکی او را نیز تقویت میکنید.
۶. مارپیچها
به چپ، راست، برگشت به عقب یا مستقیم به جلو؛ مارپیچها برای کودکان خیلی جذاب هستند.
این بازی موجب گسترش مهارتهای گوناگونی میشود و برای تقویت فعالیت مغز بسیار سودمند است. مارپیچها در انواع مختلف برای کودکان مفید هستند. تقویت مهارتهای حرکتی، خلاقیت و توانایی حل مسئله از مزیتهای این بازی برای کودکان است.
تقویت مهارتهای حرکتی دیداری
در مارپیچ کودک نخست باید با چشمهایش تمام صفحه را بکاود و راه حل را پیدا کند. کاوش و مرور اجمالی، مهارت مهمی برای یادگیری خواندن و نوشتن است.
مهارتهای حرکتی
در گام بعد کودک باید مسیر را با کشیدن خط مشخص کند. برای این کار او باید بتواند مداد را با انگشتانش نگه دارد.
توانایی حل مسئله
مارپیچ یک مسئله است. کودک باید راهحلی برایش پیدا کند (از نقطه شروع به پایان یا مرکز مارپیچ برسد). او این کار را با آزمودن مسیرهای مختلف انجام میدهد. مهارت حل مسئله یکی از مهارتهای اساسی در زندگی روزمره است.